MOJPC.SI

Vgradni trdi diski za desktope

Trdi diski hranijo vaše podatke. So najpomembnejši prostor za skladiščenje in imajo ogromno prostora. Za marsikoga celo preveč, če si poskuša predstavljati kaj vse bi lahko na en trdi disk spravil. Vendar se v praksi pokaže, da prostora ni nikoli preveč, saj se tudi naši apetiti skozi čas spreminjajo. Dandanes slikamo slike na fotoaparatih z visoko ločljivostjo in posledica je ta, da te slike zavzamejo veliko več prostora (10-15 krat več) kot so še pred nekaj leti. Tako se tudi prostor na disku hitro prične zmanjševati. Daljši so tudi programi, več prostora zasede vaš operacijski sistem in kmalu smo lahko na tesnem s prostorom.

Marsikateri uporabnik se odloči za dva trda diska ali celo več. Tako ima hitrejši disk lahko manjšo velikost in ga uporablja predvsem za zagon operacijskega sistema in programov ter iger. Drugi trdi disk se uporablja predvsem kot skladiščni prostor. Če želite izjemno pohitriti vaš računalnik, da se bo zagnal že v nekaj sekundah, si privoščite SSD disk za zagon operacijskega sistema, podatke pa hranite na navadnem trdnem disku. Računalnik bo zato rahlo dražji, delo pa hitrejše. Za domače uporabnike in za pisarniško delo pa takšen način ni primeren. V večjih trgovinah vam ga bodo seveda svetovali, to pa preprosto zato, da je zaslužek pri prodaji višji ter zato, da se znebijo starih zalog.

Druga možnost je, da vzamete dva trda diska, ki sta si podobna ali celo enaka. Enega uporabljate pretežno za operacijski sistem in ključne podatke, ki jih ne želite izgubiti, drugega pa za skladišče za manj pomembne podatke in kopijo ključnih podatkov iz prvega diska. Tako se lahko eden od njiju kadarkoli pokvari, pa boste vedno lahko na novega presneli vse podatke, ki ste jih za vsak slučaj kopirali. Varnostno kopijo ključnih podatkov pa je pametno imeti tudi na zmogljivejšem USB ključu ali zunanjem disku, še posebej na oddaljeni lokaciji. Lahko pa si jo naredite tudi v oblaku (trdi disk do katerega dostopate preko interneta, podobno kot do predala z elektronsko pošto).

Za ta izbor ne ostaja artiklov.