MOJPC.SI

Monitorji

Ko kupujemo nov monitor se je potrebno vprašati za kaj ga bomo rabili in katere funkcije so nam pomembne. Ali bomo z njem odpirali e-maile, gledali filme, ga uporabljali za deli ali igrali igre. Poleg namembnosti so tudi same funkcije kot so ergonomski dizajn, ločljivost, barve, zaslonski display (OSD) in seveda katere vhode in izhode potrebujemo.

Za večino ljudi je priporočen monitor z resolucijo 1920x1080 saj omogoča gledanje filmov in poganjanje mnogih aplikacij v njihovi originalni resoluciji (native resolution). HD ali BluRay film lahko gledamo tudi na manjšemu monitorju ampak bo slika stisnjena, kar pa je lahko zelo moteče. 21.5 inčev je velikost ekrana kjer se začenjo 1920x1080 (FULL HD) resolucije pri monitorjih.

Vsak monitor ima prikazane barve drugače in najlažje se prepričamo(če zanemarimo vse tehnične detajle), da preprosto sami odločimo ali nam je všeč ali ne. Trenutno so najbolj znani LED in IPS monitorji monitorji. Razlika je v tem da IPS monitorji imajo načeloma boljše kote kjer je slika še razvidna in imajo tudi najbolj natančne barve. IPS monitorji so tudi malce počasnejši v odzivnosti za LED monitorji in so tudi dražji.

Za ta izbor ne ostaja artiklov.